fbpx

Φόρμες Chi – Sao

Home » Φόρμες Chi – Sao
Φόρμες Chi – Sao 2018-02-22T11:53:54+02:00

Φόρμες Chi – Sao

Οι Φόρμες στο Wing Tjun

Συνολικά υπάρχουν έξι ειδών  Φόρμες στο Wing Tjun.Τρεις άοπλες φόρμες μια με την ξύλινη κούκλα και δυο φόρμες με όπλα. Στις Φόρμες  μαθαίνουμε τις Βασικές κινήσεις, τις ιδέες, την ισορροπία, την χαλάρωση ,ατομικά και ανενόχλητα. Αν και δεν φαίνονται πολύ θεαματικές , είναι απαραίτητες για τη σωστή εκμάθηση του συστήματος.

1. Siu-Nim-Tau (η μικρή ιδέα ) Η Siu-Nim-Tau ειναι η πρώτη φόρμα και η πιο βασική . Η SNT περιέχει τις σημαντικότερες αρχές και βασικές τεχνικές του συστήματος. Η φόρμα δεν έχει βηματισμούς ούτε λακτίσματα . Ένα από τα πιο σημαντικά αυτής της φόρμας  είναι η στάση και η ισοροπία μεταξύ έντασης και χαλάρωσης. Το όνομα ‘’ ή μικρή ιδέα ΄΄ είναι να δείξει στον μαθητή  ότι θα πρέπει πρώτα να έχει μια ιδέα, για την εκμάθηση των βασικών τεχνικών του συστήματος.  Η SNT  είναι η πρώτη φόρμα στο Wing Tjun “όμως αυτό δεν  σημαίνει ότι είναι μόνο για αρχάριους.
2. Cham-Kiu (χτίζουμε μια γέφυρα) Η Cham-Kiu σημαίνει ότι αναζητούμε τα χέρια του αντίπαλου για να χτίσουμε μια γέφυρα για να μπορούμε πάνω από την γέφυρα να κάνουμε την επίθεση .Στην δεύτερη φόρμα μαθαίνεις  να αντιμετωπίζεις τις επιθέσεις του αντίπαλου  περνώντας τα χέρια σου από πάνω και έτσι γίνεται  η επαφή .Οι τεχνικές της Cham-Kiu, είναι επαρκείς σε κάθε περίπτωση για την προστασία από σοβαρές επιθέσεις (γροθιές, λακτίσματα, πιασίματα , μοχλοί, ρίψη, πνιγμός), για να υπερασπιστείς  επιτυχώς τον εαυτό σου και να καταστρέψεις τον αντίπαλο.  Σε αυτή τη φόρμα μαθαίνουμε  βηματισμούς, κλωτσιές, περιστροφή του σώματος και την ανεξαρτησία των τεχνικών, με τα πόδια και τα χέρια.
3. Η Biu-Tze  (Εκρηκτικά δάχτυλα) Η Biu-Tze αποκλίνει από τις αρχές των 2 πρώτων φορμών , δείχνοντας με τις τεχνικές ότι σε έναν αγώνα όλα μπορούν να συμβούν και ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο από  τεχνικές . Σε κύκλους- του WT λέγεται, η Biu-Tze δεν εγκαταλείπει ποτέ το σπίτι. Η τρίτη φόρμα μας διδάσκει τις επιθετικές και επικίνδυνες τεχνικές επίθεσης. Οι τεχνικές της 3ης φόρμας  είναι κυρίως εξελιγμένες επιθέσεις με τα δάχτυλα, τους αγκώνες, με τα άκρα των χεριών  και γροθιές, καθώς και τακτική για επικίνδυνες επιθέσεις και ένα έξυπνο βηματισμό .Με συνεχείς εξασκήσεις της  Biu-Tze, αποκτάμε ένα νέο είδος δύναμης (μαστίγωμα, δύναμη κοπής) τελείως διαφορετική  ενέργεια  από τις προηγούμενες  φόρμες.
4. Η Mook-Yan-Chong (ξύλινη κούκλα) Οι ξύλινες Τεχνικές της κούκλας ανήκουν στην διδασκαλία των άοπλων προγραμμάτων του Wing Tjun . Συνολικά υπάρχουν 116 κινήσεις στη ξύλινη κούκλα . Από αυτές, 16 λακτίσματα, οκτώ για το αριστερό και οκτώ για το δεξί το πόδι. Η πρακτική της ξύλινης κούκλας  έχει σαν στόχο να βελτιώσει την ακρίβεια στις τεχνικές και  να αναπτύξει πλήρως την  σωματική δύναμη.
  5. Luk-Dim-Boon-Kwun (Μακρύ Κοντάρι) Λόγω των υψηλών απαιτήσεων του βάρους  διδάσκει στο μαθητή τη σωστή στάση.
Το κοντάρι  και το σώμα  πρέπει να αλληλεπιδρούν σαν μια ομάδα.
Παρά το γεγονός ότι οι τεχνικές διαφέρουν  πολύ με  τις άοπλες τεχνικές του   WingTjun , οι αρχές και  οι έννοιες που εφαρμόζονται είναι ίδιες .
Οι τεχνικές του διδάσκουν την ακρίβεια στο κτύπημα, το κοντρόλ, και την μετάδοση της δύναμης σε απόσταση.
6. Bart-Cham-Dao(το διπλό μαχαίρι) ή «το μαχαίρι πεταλούδα) Το Wing Tjun  χρησιμοποιεί τα μαχαίρια  της πεταλούδας σαν προέκταση των χεριών, με σκοπό την ανάπτυξη της ταχύτητας, την μετάδοση της δύναμης στα άκρα και την ακρίβεια των τεχνικών.

Τι είναι  Chi-Sao ( η αίσθηση της αφής )

Chi-Sao είναι ένα μοναδικό σύστημα εκπαίδευσης  στο  Wing Tzun, το οποίο σημαίνει «κολλημένα  χέρια».  Ο στόχος του Chi-Sao είναι η βελτίωση της αίσθησης της  αφής ,των γρήγορων  αντανακλαστικών μας   που στην  συνέχεια  προκύπτουν εξελιγμένες τεχνικές μάχης. Με το Chi-Sao μαθαίνει το  σώμα μας να δρα  ανεξάρτητα και πάντα διαισθητικά να κάνει την σωστή κίνηση στην κατάλληλη στιγμή .
Η επαφή μας βοηθά να νοιώθουμε πότε ξεκινάει η επίθεση με ποιο χέρι ή πόδι θα χτυπήσει και που θέλει να χτυπήσει ο αντίπαλος .Έτσι ,οι απαντήσεις μας στις επιθετικές ενέργειες του αντίπαλου είναι άμεσες  και γίνονται με την δύναμη που βάζει ο αντίπαλος. Με  την εξάσκηση στην αίσθηση της αφής ,οι τεχνικές μας ενσωματώνονται στο σύνολο των αντανακλαστικών και ενστικτωδών μας κινήσεων.
Κατάρτιση των στόχων του Chi-Sao

 • Αντίδραση με τη βελτίωση της αφής.
 • Αύξηση της ευαισθησίας των μεταβολών της πίεσης σε κίνηση.
 • Οικονομία  της κίνησης.
 • Βελτίωση της ροής  και ευελιξία.
 • Βάση για ενστικτώδεις αντιδράσεις .
 • Βελτίωση του συντονισμού.
 • Βελτιώνει τον συγχρονισμό.
 • Αίσθηση της  απόστασης.
 • Ενισχύει την ισορροπία  και τη βελτίωση της  κίνησης  των  ποδιών
 • Εκμετάλλευση της δύναμης του εχθρού.
 • Συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.